Home » Proiectul “Oaza verde din curtea şcolii mele”

Proiectul “Oaza verde din curtea şcolii mele”

ASOCIAŢIA PĂRINŢILOR DIN BAIA SPRIE – FELSŐBÁNYAI SZÜLŐK EGYESÜLETE în parteneriat cu  Primăria Orașului Baia Sprie şi Colegiul Tehnic de Transporturi Auto Baia Sprie au derulat proiectul “Oaza verde din curtea şcolii mele” în perioada 
1 aprilie -31 august 2017
 
        Scopul proiectului a fost amenajarea cu spațiu verde a curții şcolii primare din cadrul Colegiului Tehnic de Transporturi Auto Baia Sprie prin promovarea activităților de educație ecologică  în rândul elevilor, a părinţilor acestora și a altor membri ai comunității.
        Prima activitate din cadrul proiectului a fost aceea de informare a comunităţii locale cu privire la scopul și obiectivele proiectului printr-un comunicat de presă, precum și crearea paginii facebook a proiectului. Au  fost de asemenea concepute afişul şi banner-ul proiectului.
        În luna aprilie am contactat o firmă locală pentru a confecţiona băncile, mesele cu băncuțe, lăzile şi lădiţele pentru plantare şi coșurile de gunoi din lemn.  Din cauza condiţiilor meteo de la începutul lunii mai am optat pentru organizarea activităţilor de vopsire şi plantare pentru sfârşitul lunii mai.  Au fost achiziţionaţi arbuștii ornamentali, răsadurile de flori şi sămânța pentru gazon.
Elevii claselor  primare au fost implicaţi atât în vopsirea lăzilor mari şi mici, cât şi în plantarea arbuştilor şi a florilor, activitate care a avut un real succes în rândul lor.
        Activitățile de educație ecologică s-au desfăşurat săptămânal fiind coordonate de către doamna profesor Bartha Delia. Fiecare activitate propusă prin proiect a fost adaptată nivelului de înţelegere al elevilor. Unele activităţi s-au desfăşurat în clasă, altele în spaţiul amenajat prin proiect.
       Inaugurarea oficială a Oazei verzi a avut loc în data de 6 iunie 2017, eveniment care a reunit elevi, profesori, părinţi, reprezentanţi ai autorităţii locale, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş  şi  voluntari. Elevii au fost foarte mândri de ceea ce au realizat, au savurat un pahar de limonadă şi s-au jucat în curtea amenajată.
       De-a lungul vacanţei de vară elevii care  fac parte din Clubul verde au avut grijă de plante şi gazon şi au învăţat despre rolul apei în viaţa de zi cu zi precum şi despre modalităţile de reducere a consumului de apă.
Grupului ţintă al proiectului a fost format din 164 elevi din ciclul primar al Colegiul Tehnic de Transportui Auto Baia Sprie precum și  20 de părinți. Aceștia au fost implicați efectiv în amenajarea curții școlii. Alți participanți voluntari au fost 10 cadre didactice, precum și 5 membri din partea Asociaţiei Părinţilor din Baia Sprie și a Primăriei Baia Sprie.
        Au fost amplasate 7 băncuţe, 2 mese cu bancuţe şi 3 coşuri de gunoi. Elevii au vopsit 8 lăzi mari în care au fost plantaţi 8 arbuşti ornamentali şi 16 lădiţe mici în care au fost plantate peste 50 de răsaduri de flori. Fiecare clasă este responsabilă cu întreţinerea unui arbust şi a două lădiţe cu flori. Uneltele achiziţionate prin proiect: lopeţi pentru sădit, plantatoare pentru bulbi, pensule şi stropitori vor putea fi folosite şi în anii următori de către elevii care vor întreţine spaţiul creat prin acest proiect.
 
       Proiectul a fost finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat în cadrul programului Spații Verzi, componenta Spații verzi urbane 2017.
Valoarea totală a proiectului a fost de 10086 lei, valoarea finanțării nerambursabile acordată prin programul „Spaţii Verzi” 2017 fiind de 7836.00 lei
 
Echipa proiectului:
prof. Hitter Annamaria, director
prof. Schlesinger Flavia, director adjunct
prof. Bartha Delia, responsabil activităţi educaţie ecologică
prof. Sztrelenczuk Iolanda, coordonator proiect
 
Mai multe detalii despre proiect se regăsesc AICI